7η Ελληνογερμανική Συνέλευση με το σύνθημα «Αυτοδιοίκηση–Η δύναμή μας» και η διαχείριση αποβλήτων (με φωτογραφίες)

Η διαχείριση των αποβλήτων είναι ένα από τα θέματα που αφορούν άμεσα τις τοπικές και περιφερειακές αρχές και χρήζει άμεσης διευθέτησης. Ως εκ τούτου, δεν  έλειψε από τις συζητήσεις κατά την έβδομη Ελληνογερμανική Συνέλευση, η οποία έλαβε χώρα στο Sindelfingen, κοντά στη Στουτγάρδη, από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου 2017, με το σύνθημα «Τοπική Αυτοδιοίκηση – Η δύναμή μας».

Στο εργαστήριο συζήτησης του Ιδρύματος Friedrich Ebert Αθήνας, υπό την επίβλεψη της κας Monika Berg, παρουσιάστηκε το θέμα της ενεργητικής διαχείρισης και ανακύκλωσης απόβλητων, το οποίο απασχολεί πολλές τοπικές κοινότητες. Ο νέος επικεφαλής του Ιδρύματος Friedrich Ebert στην Αθήνα,  κ. Ulrich Storck, αναφέρθηκε στη σημασία του θέματος και στις πλούσιες, αλλά και απαιτητικές εμπειρίες στη Γερμανία σχετικά με το ζήτημα, ενώ ομιλητές περιέγραψαν περαιτέρω αυτές τις εμπειρίες, δίνοντας τόσο την ιστορική τους προοπτική (ο πρώην κοινοβουλευτικός Γραμματέας, κ. Rezzo Schlauch) όσο και την καθημερινή πρακτική (ο Δρ. Gerhard Bauer, από την περιοχή του Schwäbisch Hall). Ο Κώστας Πατεράκης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του δικτύου του ελληνικού φορέα διαχείρισης των αποβλήτων, παρουσίασε τις εμπειρίες του από τη πράξη, στα Χανιά της Κρήτης, ενώ ο Δήμαρχος Χίου, κος Μανώλης Βουρνούς, περιέγραψε τις σχετικές εξελίξεις στη Χίο. Η MStR Law παρουσίασε το νομικό πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων στην Ελλάδα με έμφαση στις σχετικές διατάξεις του εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων.

Το πάνελ συντονίστηκε από την κ. Michaela Μπαλή, εκπρόσωπο του Γερμανικού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, για την Ελλάδα και την Κύπρο. Σαφές συμπέρασμα από όλους τους συμμετέχοντες του πολυπληθούς εργαστηρίου, στο οποίο συμμετείχε επίσης ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός και ο Επίτροπος της Καγκελαρίου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, κος Hans-Joachim Fuchtel, είναι ότι η ενεργητική ανακύκλωση αποβλήτων είναι αναπόσπαστο μέρος της διαχείρισης των αποβλήτων και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να προτιμάται έναντι της υγειονομικής ταφής.

Στην παρουσίαση μελέτης που ακολούθησε, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στην πράξη την ανακύκλωση των απόβλητων, από την κοινοτική επιχείριση αστικών αποβλήτων στο Böblingen, η οποία διαθέτει μεταξύ άλλων μια υπερσύγχρονη και φιλική προς το περιβάλλον μονάδα αποτέφρωσης κατάλοιπων αποβλήτων.

[Για ερωτήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κο Dirk Reinhardt]