Scroll Top

Ελληνογερμανική Ημερίδα για τις ανανεώσιμες πήγες ενέργειας, την αποθήκευση ενέργειας και την ενσωμάτωση του δικτύου στην Ελλάδα.

Στις 25 Ιουνίου 2019, το ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης διοργάνωσε, για ακόμα μία φορά με επιτυχία, μία ελληνογερμανική ημερίδα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα, στο ξενοδοχείο «Νικόπολη», με θέμα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Αποθήκευση Ενέργειας και Ενσωμάτωση Δικτύου στην Ελλάδα». Η εκδήλωση χωρίστηκε σε δύο θεματικές ενότητες, από τη μία “Τεχνολογίες, Δυναμική και Νομικό πλαίσιο” και από την άλλη “Τεχνολογίες, Έννοιες και Προοπτική”. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βόρειας Ελλάδας, κ. Στέφανος Τζιρίτης, ο Πρόεδρος του  Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κ. Βασίλειος Τσολακίδης, ο Πρόεδρος του Φωτοβολταϊκού Συλλόγου Ελλάδας, κος Σωτήρης Καπέλλος, και ο Διευθυντής του Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας Ελλάδος, κ. Παναγιώτης Παπασταματίου.

Οκτώ εταιρείες, συμμετέχουσες της γερμανικής αντιπροσωπείας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που είχαν ταξιδέψει για αρκετές ημέρες και είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν ελληνικές επιχειρήσεις και να διεξάγουν συζητήσεις B2B, παρουσιάστηκαν και έδωσαν διάλεξη για τα θέματα του συμποσίου. Ο κ. Dirk Kalusa της eclareon GmbH, σύμβουλος της Εξαγωγικής Πρωτοβουλίας Ενέργειας του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, ανέφερε τις εμπειρίες του από την ενεργειακή μεταστροφή της Γερμανίας προς τις ΑΠΕ και δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι φέτος οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βρίσκονται για πρώτη φορά στην πρώτη θέση των χρησιμοποιούμενων πηγών ενέργειας, επιτρέποντας στη Γερμανία να χαράξει πορεία προς την ενεργειακή της ανεξαρτησία. Η κ. Valeska Gottke, υπεύθυνη επικοινωνιών και αγορών της Ομοσπονδιακής Ένωσης Αποθήκευσης Ενέργειας eV, μίλησε για τις πολλές χρήσεις των τεχνολογιών αποθήκευσης. Ο Δρ. Διονύσιος Παπαχρήστου από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) μίλησε για τις διαδικασίες υποβολής προσφορών για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ η Ειρήνη Σταυροπούλου από το Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τα Υβριδικά Συστήματα στα μη διασυνδεδεμένα δίκτυα νήσων, από την σκοπιά του Διαχειριστή του δικτύου.

Η ΜStR Law, εκπροσωπούμενη από τους εταίρους Νάσο Μιχελή και Dirk Reinhardt, παρουσίασε αρχικά τα προβλήματα και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες ΑΠΕ στην Ελλάδα, με βάση τα αποτελέσματα της Ομάδας Εργασίας για την Ενέργεια του ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και αναφέρθηκε ακολούθως στις νομικές πτυχές της αποθήκευσης ενέργειας σε υβριδικές εγκαταστάσεις, σε μη διασυνδεδεμένα δίκτυα νήσων και ενεργειακές κοινότητες (νόμος 4513/2018) στην Ελλάδας. Σε όλες τις ομιλίες τονίστηκε η σημασία της αποθήκευσης ενέργειας, όχι μόνο για τα νησιωτικά ενεργειακά συστήματα αλλά και για την περαιτέρω ανάπτυξη, βελτίωση και ολοκλήρωση των ΑΠΕ και τις μεγάλες αναπτυξιακές ευκαιρίες που εξακολουθούν να έχουν στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση, υπό τη διεύθυνση του Mathias Hoffmann και του Γεωργίου Θεοδωράκη και υπό τη διοργάνωση των συνεργατών του γραφείου Βορείου Ελλάδος του Γερμανοελληνικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ήταν για άλλη μια φορά άριστα οργανωμένη και είμαστε πολύ ευγνώμονες για το εξαιρετικά ενδιαφέρον και αρμονικό συνέδριο.

(Dirk Reinhardt για τη MStR Law)