Scroll Top

Εναλλακτική φορολόγηση δικαιούχων συντάξεων αλλοδαπής προέλευσης που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα

Στις 29.7.2020 ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή ο νόμος 4714/2020 με σημαντικές αλλαγές σε φορολογικές διατάξεις. Με τις διατάξεις του άρθρου 1 του εν λόγω νόμου προστέθηκε στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ) ένα νέο άρθρο (5Β), με το οποίο συμπληρώθηκε το πλαίσιο εναλλακτικής φορολόγησης εισοδήματος αλλοδαπής προέλευσης που αποκτούν φυσικά πρόσωπα, τα οποία μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, οι νέες διατάξεις παρέχουν τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα δικαιούχους σύνταξης που προκύπτει στην αλλοδαπή να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και να υπαχθούν σε εναλλακτική φορολόγηση για το σύνολο του εισοδήματός τους που προκύπτει στην αλλοδαπή, με συντελεστή 7%. Με την καταβολή του φόρου αυτού εξαντλείται κάθε φορολογική υποχρέωση του φυσικού προσώπου για το εισόδημα αυτό στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α ΚΦΕ. Ωστόσο, για το φορολογητέο εισόδημά που προκύπτει στην ημεδαπή το φυσικό πρόσωπο υπόκειται σε φόρο εισοδήματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις του ΚΦΕ.

Η αίτηση μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας με υπαγωγή στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή υποβάλλεται από το φυσικό πρόσωπο στη φορολογική Διοίκηση μέχρι τις 31 Μαρτίου του εκάστοτε φορολογικού έτους. Ειδικά για τις φετινές αιτήσεις υπαγωγής η προθεσμία ορίζεται στις 30.9.2020. Με την υπ’ αριθμ. 1217/2020 απόφαση εξειδικεύτηκαν οι λεπτομέρειες εφαρμογής της παραπάνω νέας διάταξης.